top of page
Horizon
ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

Βασίλης Μάρκου

Ιδρυτικό μέλος

Δικηγόρος Πατρών 

 

MSc Βιοηθική - Ιατρικό Δίκαιο

Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας

Τηλέφωνο:

6999924333

Email:

Ο Βασίλης Μάρκου είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί την δικηγορία στην Πάτρα από το 2014 ως κύρια απασχόληση. Στη νομική επιστήμη τον κέντρισε η αυστηρή μεθοδικότητα και η τυπικότητα των συλλογισμών που την χαρακτηρίζει, όπως και η πλούσια και χρόνια μέσα στους αιώνες επεξεργασμένη ανάπτυξη της ελληνικής γλώσσας. Ταυτόχρονα, δεν σταμάτησε να ερευνά μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις θεματικές ευρύτερων ενδιαφερόντων, κυρίως φιλοσοφικού περιεχομένου. Αυτό τον οδήγησε, παράλληλα με το επάγγελμά του, να ολοκληρώσει το προπτυχιακό τμήμα της Φιλοσοφίας στην Πάτρα το 2021, ενώ το ίδιο έτος ξεκίνησε το διατμηματικό (Νομική, Ιατρική) μεταπτυχιακό στην «Βιοηθική» του Πανεπιστημίου της Θράκης, εξ’ αποστάσεως λόγω της πανδημίας, στο οποίο είναι τελειόφοιτος.

Αρθρογραφεί στον τύπο με άρθρα νομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως τα εξής: «Εντός δικαίου», Αυγή 09-05-2019, «Νέες ψευδαισθήσεις που έρχονται από το παρελθόν», Εποχή 16/05/2020, «Κεντρομόλο Κράτος τεχνοκρατών, Αυγή 12-08-2019, «Έξαρση της εγκληματικότητας ή έξαρση των υπερβολών, Αυγή 09-07-2019, «Η ανεύθυνη πλειοδοσία της ιστορίας», Πελοπόννησος 16-04-2020, «Η αναγκαστικότητα του Συντάγματος», Αυγή 21-11-2019.

Από το 2019 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Βουλή. Το 2020 εντάχθηκε σε μια ομάδα από βουλευτές και νομικούς με στόχο την κατάρτιση ενός επικαιροποιημένου νομικού πλαισίου για τα θύματα έμφυλης βίας στα πλαίσια της έξαρσης του ελληνικού κινήματος του «metoo». Η στενή συνάφεια αυτής της προσπάθειας και του επιστημονικού αντικειμένου του μεταπτυχιακού του με τα ζητήματα των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων τον έστρεψε στην έρευνα και την ενασχόληση με τον νομικό φεμινισμό.

Όντας μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, εντάχθηκε στην ομάδα φύλων της Οργάνωσης έχοντας διαρκή και ενεργό συμμετοχή. Η συμμετοχή του στην Διεθνή Αμνηστία είχε ξεκινήσει το 2018, συμβάλλοντας στην επανασύσταση του παραρτήματος της στην Πάτρα. Παράλληλα, έστρεψε το θέμα της διπλωματικής του εργασίας του μεταπτυχιακού προγράμματος στην φεμινιστική διάσταση των αναίτιων ιατρικών πράξεων στην καισαρική τομή. Με κεντρικούς τροχιοδείκτες του περιεχομένου της την ελεύθερη αυτοδιάθεση του σώματος και τη χειραφέτηση των υποκειμένων από τα πατριαρχικά στερεότυπα, επικεντρώθηκε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών στις διαδικασίες της αναπαραγωγής και της φροντίδας της. Συμμετέχει σε ημερίδες και ενημερωτικά σεμινάρια σχετικά με τα ζητήματα των ανισοτήτων των φύλων, ως ακροατής και ως ομιλητής.

Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «ΕΡΙΦΥΛΗ», αισιοδοξώντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης άνισων μερών στις σχέσεις, στον γάμο και στην εργασία, μέσα από τη νομική υποστήριξη των συμμετεχουσών/συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, επειδή η διεκδίκηση της άρσης των έμφυλων ανισοτήτων συνδέεται με την επιστημονική έρευνα και την ενημέρωση του κοινού, καθώς και επειδή το φεμινιστικό κίνημα είναι ένα από τα πλέον συκοφαντημένα κινήματα, αποσκοπεί να συμμετέχει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη στην διάχυση της γνώσης που θα παράγεται στην «ΕΡΙΦΥΛΗ».

bottom of page